Týždeň v skratke: Cena prenájmu čipov Nvidia je v Číne nižšia ako v USA

6. septembra 2024

Dostupnosť procesorov pomáha čínskym startupom rozvíjať technológiu umelej inteligencie napriek obmedzeniam zo strany Washingtonu.

Čipy Nvidia na umelú inteligenciu sú v Číne lacnejšie na prenájom ako v USA

Cena prenájmu cloudových služieb využívajúcich popredné čipy Nvidia pre umelú inteligenciu je v Číne nižšia ako v USA, čo naznačuje, že tieto pokročilé procesory sa napriek exportným obmedzeniam zo Spojených štátov ľahko dostávajú na čínsky trh.

Štyria menší čínski poskytovatelia cloudových služieb účtujú miestnym technologickým firmám približne 6 dolárov za hodinu za používanie servera s ôsmimi procesormi Nvidia A100 v základnej konfigurácii. Menší poskytovatelia cloudových služieb v USA za rovnakú konfiguráciu účtujú približne 10 dolárov za hodinu.

Podľa ľudí z oblasti umelej inteligencie a cloudových technológií nízke ceny naznačujú dostatočnú dostupnosť čipov Nvidia v Číne a obchádzanie amerických opatrení, ktoré majú zabrániť prístupu k najmodernejším technológiám.

Modely A100 a H100, ktoré sú tiež bežne dostupné, patria medzi najvýkonnejšie AI akcelerátory spoločnosti Nvidia a používajú sa na trénovanie veľkých jazykových modelov, ktoré poháňajú aplikácie umelej inteligencie. Spoločnosť zo Silicon Valley má od jesene 2022 zákaz vyvážať A100 do Číny a nikdy nemala povolenie predávať H100 v tejto krajine.

Predajcovia čipov a technologické startupy uvádzajú, že tieto produkty sú pomerne ľahko dostupné. Zásoby modelov A100 a H100 sú otvorene propagované na čínskych sociálnych sieťach a e-commerce stránkach, ako sú Xiaohongshu a Taobao od Alibaba, ale aj na elektronických trhoch, s miernymi prirážkami oproti cenám v zahraničí.

Veľkí poskytovatelia cloudových služieb, ako sú Alibaba a ByteDance, ktorí sú známi svojou spoľahlivosťou a bezpečnosťou, si účtujú dvojnásobok až štvornásobok ceny menších miestnych dodávateľov za podobné servery Nvidia A100, uviedli zákazníci a cenové údaje od týchto dvoch spoločností.

Po zľavách ponúkajú obaja čínski technologickí giganti balíčky za ceny porovnateľné s Amazon Web Services, ktoré účtuje 15 až 32 dolárov za hodinu. Alibaba a ByteDance neodpovedali na žiadosti o komentár.

Nvidia uviedla, že svoje procesory predáva „primárne známym partnerom, ktorí s nami spolupracujú na zabezpečení toho, aby všetky predaje boli v súlade s americkými pravidlami pre vývoz“.

Na elektronickom trhu Huaqiangbei v Šen-čene obchodníci uviedli cenu od 23 000 do 30 000 dolárov za plug-in karty Nvidia H100. Online predajcovia uvádzajú ceny od 31 000 do 33 000 dolárov.

Nvidia účtuje zákazníkom za čipy H100 20 000 až 23 000 dolárov po nedávnom znížení cien, podľa Dylana Patela zo spoločnosti SemiAnalysis.

Podľa odborníkov čierny trh závisí od ťažko zistiteľných spôsobov obchádzania vývozných predpisov Washingtonu.

Napríklad, hoci pobočkám čínskych spoločností je zakázané kupovať pokročilé čipy AI mimo krajiny, ich manažéri môžu založiť nové firmy v krajinách ako Japonsko alebo Malajzia na realizáciu nákupov.

„Je ťažké úplne presadiť exportné obmedzenia mimo hraníc USA,“ povedal americký expert na sankcie. „Preto tieto pravidlá ukladajú povinnosti odosielateľom skúmať koncových používateľov a ministerstvo obchodu pridáva spoločnosti, ktoré porušujú pravidlá, na zoznam zakázaných subjektov.“

Ekonomika EÚ a eurozóny zaznamenala v druhom štvrťroku rast

Ekonomika Európskej únie a eurozóny vzrástla v druhom štvrťroku o 0,2 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi. Tieto údaje zverejnil v piatok (06. 9. 2024) európsky štatistický úrad Eurostat, ktorý upravil svoje predchádzajúce odhady smerom nadol. Pôvodne odhadoval, že rast hospodárstva EÚ aj eurozóny dosiahol v druhom štvrťroku 0,3 %, čo bolo rovnaké tempo ako v prvom štvrťroku.

V medziročnom porovnaní dosiahol rast hrubého domáceho produktu (HDP) v EÚ 0,6 % a v eurozóne 0,8 %, čo potvrdzuje skoršie údaje. V prvom štvrťroku zaznamenala ekonomika EÚ nárast o 0,5 % a eurozóna o 0,7 %.

Najvyšší rast HDP v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom dosiahlo Poľsko (nárast o 1,5 %), nasledované Gréckom (nárast o 1,1 %) a Holandskom (nárast o 1 %). Naopak, najväčší pokles bol zaznamenaný v Írsku (pokles o 1 %), Lotyšsku (pokles o 0,9 %) a Rakúsku (pokles o 0,4 %).

V auguste USA vytvorili 142 000 nových pracovných miest

Americká ekonomika v auguste pridala 142 000 nových pracovných miest, a miera nezamestnanosti sa znížila na 4,2 %. Tento vývoj drží Federálny rezervný systém (Fed) na dobrej ceste k zníženiu úrokových sadzieb tento mesiac.

Podľa piatkových (06. 9. 2024) údajov zverejnených Úradom pre štatistiku práce USA bol tento výsledok nižší, než očakávali ekonómovia, ktorí predpokladali 165 000 nových pracovných miest. Napriek tomu prekonal revidované čísla z júla, kde bolo vytvorených iba 89 000 miest.

Správa o zamestnanosti za august patrí medzi najdôležitejšie ekonomické ukazovatele pred ďalším zasadnutím Fedu, ktoré sa začne 17. septembra.

Fed pozorne sleduje trh práce a hľadá známky oslabenia, keďže sa snaží stlačiť infláciu späť na 2-percentný cieľ centrálnej banky, ktorý je založený na ročnej zmene indexu výdavkov na osobnú spotrebu. „Core“ PCE, ktorá vylučuje volatilné ceny potravín a energií. Spomínaná jadrová inflácia bola v auguste 2,6 %, čo je výrazný pokles z viac ako 5 % v roku 2022.

Postupné znižovanie inflácie a ochladzovanie trhu práce otvárajú cestu pre Fed, aby po prvýkrát od pandémie znížil úrokové sadzby. Centrálna banka drží sadzby na 23-ročnom maxime, medzi 5,25 % a 5 % od júla minulého roka.

Predseda Fedu, Jay Powell, minulý mesiac zdôraznil, že centrálna banka nechce vidieť ďalšie spomalenie trhu práce a urobí všetko pre to, aby podporila silný pracovný trh, pričom zároveň pokračuje v krokoch na stabilizáciu cien.

Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď už trh práce nie je zdrojom inflácie ako počas nedávneho nedostatku pracovnej sily, ktorý viedol k nárastu miezd. Firmy teraz skôr znižujú počet voľných pracovných miest, než aby prepúšťali, pričom počet otvorených pozícií je najnižší od roku 2021.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.